Conferència del Dr. José Lázaro: La relació metge-pacient en la història

«La relació metge-pacient en la història; entre l’ajuda tècnica i el diàleg personal», conferència del doctor i professor d’Humanitats Mèdiques José Lázaro, obrirà el I Congrés IBAMFIC (Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària).

Aquesta conferència, oberta a tota la ciutadania, està prevista a la seu del Consell Insular de Menorca a partir de les 19:00 h del dijous dia 8 de juny i compta amb la col·laboració del Patronat Científic del Col·legi de Metges de les Illes Balears.

El Dr. José Lázaro és professor d’Humanitats Mèdiques a la UAM. És autor, entre d’altres, de Vidas y muertes de Luis Martín-Santos, y de La violencia de los fanáticos. Un ensayo de novela.

En l’article La relación médico-enfermo a través de la historia*, del que és autor juntament amb el metge, escriptor i filòsof Diego Gracia, explica com en les últimes dècades del segle vint la forma de relacionar-se els metges i els malalts va canviar més que als vint-i-cinc segles anteriors. I com el pas del model paternalista a l’autonomista ha suposat una transformació amb escassos precedents històrics.

Aquesta xerrada a la seu del Consell Insular de Menorca que obrirà el I Congrés IBAMFIC està enfocada com un «passeig» per la història de la Medicina i servirà per reflexionar sobre la pregunta què és el que vol, en el fons, el pacient?
«En la seva secreta intimitat (secreta de vegades fins a para si mateix), ¿què és el que s’oculta realment darrere de la seva demanda explícita?», ha escrit el propi autor.

La conferència servirà així mateix per analitzar el paper del metge en la nostra societat actual.

Entrevista al Dr. José Lázaro

Articles i currículum del Dr. José Lázaro:

La demanda secreta del paciente

La medicina narrativa

Del médico sacerdotal al médico asalariado

Currículum vitae Dr. José Lázaro

* La relación médico-enfermo a través de la historia (Anales del Sistema Sanitario de Navarra 29 Suplemento 3 (2006): 7-17)

«La relación médico-paciente en la historia; entre la ayuda técnica y el diálogo personal», conferencia del doctor y profesor de Humanidades Médicas José Lázaro, abrirá el I Congrés IBAMFIC (Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària).

Esta conferencia, abierta a toda la  ciudadanía, está prevista en la sede del Consell Insular de Menorca a partir de las 19:00 h del jueves día 8 de junio y cuenta con la colaboración del Patronat Científic del Col·legi de Metges de les Illes Balears.

El Dr. José Lázaro es profesor de Humanidades Médicas en la UAM. Es autor, entre otros, de Vidas y muertes de Luis Martín-Santos, y de La violencia de los fanáticos. Un ensayo de novela.

En el artículo La relación médico-enfermo a través de la historia*, del que es autor junto al médico, escritor y filósofo Diego Gracia, explica cómo en las últimas décadas del siglo veinte la forma de relacionarse los médicos y los enfermos cambió más que en los veinticinco siglos anteriores. Y cómo el paso del modelo paternalista al autonomista ha supuesto una transformación con escasos precedentes históricos.

Esta charla en la sede del Consell Insular de Menorca que abrirá el I Congrés IBAMFIC está enfocada como un «paseo» por la historia de la Medicina y servirá para reflexionar sobre la pregunta ¿qué es lo que quiere, en el fondo, un paciente?
«En su secreta intimidad (secreta a veces hasta para sí mismo), ¿qué es lo que se oculta realmente detrás de su demanda explícita?», ha escrito el propio autor.

La conferencia servirá asimismo para analizar el papel del médico en nuestra sociedad actual.

Artículos y currículum del Dr. José Lázaro:

La demanda secreta del paciente

La medicina narrativa

Del médico sacerdotal al médico asalariado

Currículum vitae Dr. José Lázaro

* La relación médico-enfermo a través de la historia (Anales del Sistema Sanitario de Navarra 29 Suplemento 3 (2006): 7-17)

 

Deja un comentario